The Hoover Building

Tags: residential, timber, refurbishment

Related projects: Hackney Arts Centre

The Hoover Building Interrobang Exterior Photograph
The Hoover building Interrobang Internal Photograph Lobby
The Hoover Building Interrobang Internal Staircase Photograph
The Hoover Building Interrobang Internal Photograph
The Hoover Building Interrobang Internal Photograph Entrance to Flats
The Hoover Building Interrobang Internal Photograph Empty Flat
The Hoover Building Interrobang Internal Photograph Furnished Flat
The Hoover Building Interrobang Internal Photograph Kitchen
The Hoover Building Interrobang external photograph night
Hoover Building Structural Sketch Typical Bay Interrobang
Hoover Building Photo Ground Floor Office Interrobang
Hoover Building Construction Photo Roof Interrobang
Hoover Building Construction Photo Roof 2 Interrobang
The Hoover Building Interrobang Internal Photograph Cooker Hoover Appliances

The Hoover building is a fantastic example of art deco design in a prominent location on Western Avenue, Perivale, Ealing. The Grade 2* listed building required careful and considered design in its conversion from an office to 66 residential units complementing the historic fabric and utilising the existing structure to ensure the continued legacy of this important building. See the plans and areas here: Hoover Building Floorplans.

The building was designed by Wallis, Gilbert & Partners in 1931 for the Hoover vacuum cleaner company and used as their UK headquarters, manufacturing and repairs centre. The main building was part of a complex which extended through the site, employed 3,000 people and was considered a 'model' factory with regards to worker welfare in its day. As a consequence of the scandalous demolition of the nearby Firestone factory also designed by Wallis, Gilbert & Partners, the main Hoover building was Grade 2* listed in 1980. Hoover moved its offices in 1987 and the site was acquired by Tesco in the early 90s. The northern parts of the site were demolished to make way for a supermarket and the main building repaired and refurbished to form office space. Unused for over a decade the building had lain dormant waiting for a new incarnation.

Key to converting the building to residential accommodation is adding additional levels between the existing floor slabs. In order to achieve this, the existing and proposed loads were carefully balanced with a timber framed solution designed to shift the additional weight to locations that could support it. Various prefabricated timber trusses hidden in walls are used to either support or hang the new floors and roof, meaning that the new walls can be simply lifted in and stacked on top of each other, forming both the structure and partitions.

Working closely as a trans-disciplinary team has allowed Interrobang to achieve an efficient scheme within an existing structure far less rational than its exterior may suggest. New elements are designed to complement the original art deco fabric and provide high quality apartments suited to modern living.

The project completed in March 2018.