Stories Mews

Tags: private, residential, surprise, timber, new build

Related projects: Yarden House

  • Client: Private
  • Value: Confidential
  • Start Date: March 2016
Stories Mews House Elevation Render Interrobang
Stories Mews House Worms Eye View Drawing Interrobang
Stories Mews House Ground Floor Plan Interrobang
Stories Mews House Mathematical Tiles Interrobang
Stories Mews House Worms Eye View Joists Drawing Interrobang
Stories Mews House Timber Model Interrobang
Stories Mews House Street Section Interrobang
Stories Mews House Timber Model Interrobang

This new 3 bedroom house, replaces a dilapidated coach house on Stories Mews. As an infill development in the Camberwell conservation area, the site presented two significant challenges; The mews façade, which needed to make a positive contribution to an historic mews vernacular while resisting the temptations of pastiche, and a configuration of the plan, that would allow for both sunlight and privacy within the heavily overlooked garden landscape of Camberwell grove.    

For the façade we looked to historic examples of timber framed English architecture and particularly to towns like Lewes in East Sussex where a fashion for brickwork drove a local builder to invent the mathematical tile; a clay tile nailed and lapped like a plain tile but faced to form a brick bond. These ingenious little tiles are now only made for restoration but have great potential as a lightweight mechanically fixed alternative to the wet and heavy reality of modern brick construction.

To meet the challenges of overlooking we took the classic half width rear extension and rotated it at 20 degrees to form two private triangular courtyards. These outdoor rooms allow for large glass openings to run along the long elevations of the plan providing cross ventilation and light throughout the day. The larger courtyard faces due south and looks obliquely across the tree tops of neighbouring gardens. The smaller courtyard captures afternoon sun and provides light and air into the bathroom, kitchen and ground floor bedroom.

The timber structure is exposed on the interior to allow the rhythm and grain of studs and joists to express the different territories of the plan. Joists are sized and spaced according to their specific span to achieve a uniform deflection across the first floor deck. 

The project secured planning permission in July 2017 and is due to start on site later in the year.