Phoebe House

Tags: residential, timber, new build

Related projects: The Hoover Building

  • Client: Confidential
  • Value: Confidential
  • Start Date: December 2015
Phoebe House Rendered Sketch interrobang
Phoebe House Floor Plan 1 Interrobang
Phoebe House Floor Plan 2 Interrobang
Phoebe House Structural Sketch

We carried out a feasibility study for a tricky corner site, currently home to eight parking spaces, with the aim of creating flats for social rent in the air space above the car park. As such, the key was to minimise the ground floor footprint, devise a clever structural solution that would allow the homes to cantilever out over an uninterrupted space, and design for a high-speed, quiet construction.

The ground floor plan occupies the sliver of land available behind the existing parking spaces. This allows for a lobby, stair and lift as well as bin and bicycle storage. The configuration of the stair and lift core informs the layout of the upper floors where WCs and balconies are included in the spine wall, leaving the remainder of the floor free from structure and stacks. This accommodates either one family four-bed flat or a one-bed and a two-bed flat on each floor, creating up to six new homes with a minimal impact on the neighbouring residents and the users of the surface parking spaces.

To avoid substantial ground works, screw-piles are proposed which can be installed with minimal closure of the parking spaces. In-line with the brief for fast, lightweight fabrication the super-structure is made from cross laminated timber (CLT). The CLT structure is tied to the screw piles through the ground floor deck and cantilevers out over the existing parking spaces. CLT slabs are cantilevered off of the spine and tied together with steel bars along the north elevation. This allows the floors to work together in deflection while maintaining column-free floor space and minimizing interruptions to the strip windows.

Given the quick erection time of CLT construction, the closure of parking spaces will be minimized and spaces can be put back into action as soon as the structure is up.