Fellows Court

Tags: private, residential, surprise, timber, refurbishment

Related projects: Foam Follows Function, Yarden House

  • Client: Private
  • Heating Engineer: Neu Group
  • Main Contractor: Don and Dorian
  • Start Date: February 2017
  • End Date: August 2017
  • Photography by: Morley von Sternberg
Fellows Court Kitchen Interrobang
Fellows Court Staircase Interrobang
Fellows Court Kitchen Surfaces Interrobang
Fellows Court Ground Floor Plan Interrobang
Fellows Court First Floor Plan Interrobang
Fellows Court Bathroom Interrobang
Fellows Court Spruce Plywood Joinery Interrobang

Fellows Court is the refurbishment of a 1960s maisonette in Hoxton, East London. The home had had one careful owner and had not been redecorated for some time. Somewhat sadly, the fabulous tongue and groove timber panelling and artex ceilings had to go!
 
The concrete slab allowed us to remove all the internal walls and rearrange the spaces to create a large kitchen-dining-living space downstairs, and bedroom, utility-bathroom and study upstairs. Spruce plywood joinery with extruded aluminium handles square the spaces while creating generous storage.

The refurbishment colourfully enjoys the building’s 1960s heritage with turquoise and tangerine doors and soft peach walls and ceilings. Green and blue grout pick out the shades of recycled glass in the GlassEco worktops – busy like Formica. Woodwork is painted the glossy green of swiss cheese and rubber plants.

A Veissmann combi-boiler with a mini tank and weather compensation controls that adjust to outdoor temperature, together with Omnie underfloor heating throughout and Tado’s smart, geolocation heating control ensures energy use is minimised. Vertical white blinds, that wouldn’t look amiss in a mid-century office, mitigate low light in this east-west facing property.